MTBE – הצינור החשוף

צינור ה-MTBE שוב חשוף לאורך מטרים רבים, על חוף הים של חיפה. בניית הנמל החדש ושינויים אחרים גורמים לארוזיה בקו החוף כתוצאה מכך נחשף הצינור. ניתן לומר שעקב תכנון כושל, אנו זוכים למופע הצינור המסוכן. תכולתו נדיפה ובעלת מקדם התלקחות גבוה, והיא כמובן מסרטנת. ראש העיר חיפה מודע לנושא כמו גם גורמי הגנ"ס, ובעלי הצינור, אבל שום דבר משמעותי לא נעשה בכדי לתקן את המפגע עם הפוטנציאל הבעייתי כל כך. ה-MTBE אם נפלט לסביבה "מזהם, נדיף ומסיס במים, מתפשט למרחק של עשרות-מאות מטרים מהמקור".
זו מציאות מפרץ חיפאית, כך דברים מתנהלים היום (ראו סדרת הצילומים) ואין מי שיתקן את המקולקל. לכן תכנוני ההמשך להקמת מסוף אמוניה בים מעבירים רעד וחלחלה, והחששות אמיתיים מאי-פעם.

MTBE חומר מסוכן

28.2.2018. צינור הMTBE החיפאי חשוף כבר שבועות לפגעי הטבע ולמרעין בישין אחרים. אפשר לראות שעל הצינור יש איזה דמוי אבן מימין, ולמעשה זהו גוש יציקת בטון שבור, שהתגלגל מעל לצינור, איכשהו. בשבוע שעבר (שתי תמונות מטה) הגוש הזה היה מהצד השני.

צינור ה MBTE בחיפה; על קו החוף, מוליך חומר מסוכן, ובשעת צילום התמונה הצינור ב"אוויר".

MBTE 20.2.2018

צינור הMTBE באוויר. תמיד היה מונח את הקרקע וכעת חלקו ממש באוויר. כאן בתמונה פאנורמית שהנקסוס שלי יודע להכין. האבן שמימין התגלגלה מעל לצינור, איכשהו בימים שלאחר הצילום הזה. 20.2.2018

את הצינור הזה קברו בקיץ 2016, בתעלה בעומק של כשני מטרים, לאורך החוף, אבל הים נגס בחפירה וחשף את הצינור. ראו הכתבה ב'הארץ'. על הצינור המסוכן שנחשף בחוף קרית חיים.

MTBE

צינור ה-אם בי טי אי נקבר לאורך החוף בקיץ 2016, והים חשף אותו חודשים ספורים לאחר מכן. ברקע, מיכל האמוניה.

הצינור נחשף. בילקוט הכזבים תמצאו את הסיפור על העברת בור במשאית, מרחובות לירושלים. זה כמובן היה צ'יזבט, אך כאן זה אירע באמת עם תעלה. הים לקח את התעלה לעצמו והשאיר את הצינור.

170109 MTBE

MTBE בחורף 2017; צינור להולכת חומר מסוכן – חשוף על חוף הים לאחר שנקבר בחול בקיץ 2016

עם התגלות הצינור לקראת סוף 2016 פניתי למשרד להגנת הסביבה והתשובה שקיבלתי היתה "תוואי הצינור הועמק אך נראה שזה לא היה מספיק ובהחלט נצטרך לפעול מול הבעלים".

MTBE

MTBE – הצינור מוליך חומר מסוכן – חשוף על חוף הים לאחר שנקבר בחול. שורה מהודקת של "חתים" מבטון מונחת עליו. הים לקח את חלקם.

מכיוון שהצינור נחשף, ולא רצו לעשות משהו דרמאטי בעניינו אז הציבו שומר. ואחר כך הניחו "חתים" מבטון בשורה יפה מעל הצינור. באופן מפתיע, ה"חתים" האלה שמשקלם 500 ק"ג כל אחד, ואף יותר (על פי יודעי דבר) נשחקו, וחלקם התפורר ונעלם 15.2.2017.

צינור ה MBTE

הים נגס בתשתיות החוף – צנרת שבשימוש ושאינה בשימוש גלוייה לעין כל עקב סחיפת החול. (פורסם ב'הארץ')

באופן מפתיע (2) נהגת כנראה בגילופין דהרה עם מכוניתה וקפצה מעל הצינור אל הים עם מכוניתה. כלומר, לא חייבים חבלה מכוונת בצינור. אפשר לפגוע בו בטעות גם בתאונה. הצילום באדיבות עו"ד חיים נתיב 26.2.2018.

מכונית ונהגת מעל לצינור

לפני שנה 26.2.2017 נהגת קפצה עם מכוניתה מעל הצינור ונעצרה במי הים. מנוף מיוחד הוזעק בכדי לחלץ את המכונית, מעל לצינור. לנהגת שלום. גם צינור.

ואז, בקיץ 2017 מילאו את החוף בחול, באמצעות אניית מחפר.

מילאו חול בחוף באמצעות אניית מחפר. התשתית החשובה קבורה מתחת אבל הציפייה היא שהחול הזה ייעלם במהלך השנה בסחיפת החול. (הוא אכן נעלם. נסחף חזרה לים)

זה נראה יפה – – אבל לא נותר כך לאורך זמן. ביוני 2017 התקיים במקום סיור לפעילי הסביבה עם סגן השר להגנת הסביבה ירון מזוז, שצפה בהזנת החול וקיבל הסברים על המתרחש.

חוף חיפה

סיור לפעילי הגנת הסביבה מקבוצות שונות, מטעם המשרד להגנת הסביבה. על הפרק מפרץ חיפה וענייניו הבוערים. ברקע התמונה חוף חיפה מוזן בחול ממעמקים.

החול פוזר יפה יפה

את החול פיזרו אותו באמצעות דחפור. התשתית החשובה קבורה תחתיו אבל התחזית היא שהחול יסחף לים בחודשים הקרובים, בוודאי בחורף. ואז בקיץ ימלאו שוב חול.

אחר כך השינויים היו מינורים עד שהגיע החורף ובהדרגה הים לקח את החול בחזרה,

הבטון מבצבץ

שורת ה"חתים" מבטון ביצבצה מעל לחול כבר בסוף ינואר 2018 (ראו החץ הצהוב). שבוע לאחר מכן הצינור נחשף (ראו הצילומים מחודש פברואר 2018)

MTBE בחוף חיפה

צינור הMTBE שוב נחשף בחוף חיפה 8.2.2018 (צילום פאנורמי נקסוס 5)

פוסטי בפייבוק על הנושא:
הצינור החשוף שבתמונות מזרים MTBE שהוא חומר מסוכן. הצינור אמור להיות קבור בקרקע, אך הוא עובר על קו המים באזור התעשייה של חיפה. אמנם הוא נקבר בחול, לפני שנה חצי אבל הים גרף את החול וחשף אותו. כך נראית צנרת תשתית של מפעל במדינת ישראל, אחרי כל הועדות, ההתניות והאישורים, והמועצות לתכנון ובניה.

קו החוף הוא הממשק העדין בין ים ויבשה, היבש והרטוב. דמיינו את האסדות לזיקוק כל מיני הנוזלים שהתברכו בהם המים הכלכליים של ישראל, בים, בעומקים ובמרחקים שונים מהחוף, ואת התכנון למסוף אמוניה בים, קילומטר וחצי מחיפה. כשכל תכנון גדול מעלה חשש וחשד ברוח 'תקופת האלפים', איך אפשר לסמוך על המקדמים את עידכון 'חוק רישוי עסקים'? זה נשמע תמים, אבל התיקון המוצע לחוק עומד להפקיע מראשי הערים את הסמכות לקחת את רישיון העסק, לעסקים שפוגעים בסביבה ובחברה באזורם, בתירוץ שיש לעסקים אלה 'חשיבות לאומית'.

השרים משה כחלון ומשה גפני מקדמים את החוק הזה במצוות רוה"מ אם כי יש סדקים במקשה הקואליציונית ויש סיכוי להפתעות. פעילי הסביבה מכנים את החוק הזה "חוק חיפה כימיקלים" מפני שיעקוף את עיריית חיפה ויאפשר החזרת אמוניה בכמויות עתק למפרץ חיפה. אבל הוא יהייה תקף כמובן גם ל'עמק המעיינות', 'שדה בריר', מתקני הגז באיזור חוף הכרמל ועוד ועוד. דרך אגב, ל'חיפה כימיקלים' אין חשיבות לאומית ומסתדרים בלעדיה באזור חיפה, כבר כשנה.

הצינור הזה של הMBTE הוא רק סמל קטן, מפחיד ואמיתי לרגולטור מנומנם, לתכנון לקוי, ל"יהייה בסדר", וכן, לחיבורים של הון שלטון לכאורה, שעדיין מכתיבים נדבכים בחיינו. לא לחוק המפעלים המזהמים!